Октай: Борисов направи всичко възможно да прикачи към това управление Пеевски и ДПС

0

„Политическите събития през 2023 г. бяха изключително сложни и напрегнати. Осветени бяха много зависимости и разногласия в нашето общество, както и много институционални напрежения“.

Това коментира пред БНР Осман Октай, политически анализатор, бивш заместник-председател на ДПС.

„Бойко Борисов беше принуден да подкрепи втория мандат и правителството на акад. Денков. Борисов направи всичко възможно да прикачи към това управление Делян Пеевски и ДПС„. 

Като интересен момент от изминалата година Осман Октай определи и „начина, по който беше „опраскан“ бившия главен прокурор Иван Гешев“.

Октай посочи, че не особено голям оптимист по отношение на гласуваните промени в Конституцията на страната.

„Самият факт, че голяма част от прокурорската квота във ВСС ще бъде избрана от политиците, означава, че отново ще има политически контрол върху новия главен прокурор. Най-важно е как ще се реализират законодателно тези конституционни промени, ако останат в сила и не бъдат отменени някои решения от Конституционния съд“. 

Той напомни, че предстои ротация, която е много сложна.

Ако Пеевски и ДПС се включат в едно следващо управление, това ще доведе до провал. За да няма провал и да продължава по сегашния начин – трудно, но забележимо за европейския път на България – трябва акад. Денков да продължи да бъде министър-председател. Помните ли атаките на лицето Пеевски срещу акад. Денков?“.

Осман Октай заяви също, че се чуди къде е Мустафа Карадайъ:  

„Защо е в нелегалност? Чудя се дали Доган няма да посочи друг лидер на конгреса през февруари, ако Пеевски не изпълни докрай нещата, които е поел пред него. На първия ред в ДПС неизменно вече седи и Филиз Хюсменова“.

С поведението си президентът Радев, каквито и политически цели да преследва, дискредитира България, посочи Октай.

В слаба позиция сме, обобщи анализаторът.

„Нищо не ни обединява като национални символи. Всеки ден скандали, разграждащи институционално държавата. Създава се лош образ на България, от който се възползват външните сили“.

Той определи за дума на 2023 г. „сглобка“. 

„За мен това е най-отвратителната политическа дума“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече