Без петънце! Как Бойко се измъкна невредим от „Барселонагейт“

0

Наблюдаващият прокурор по „Барселонагейт“ е оставил горещите следи по делото да изстинат. „Ако някой е искал да го докаже, е следвало да стане много преди всичко, което се случи“, това коментира градският прокурор на София Илиана Кирилова, имайки предвид претърсванията през лятото, които се случиха точно преди все още главният прокурор Иван Гешев да поиска депутатският имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Наскоро прокуратурата прекрати делото „Барселонагейт“, като отдели част от разследването, което обаче няма нищо общо с Борисов.  

Според градския прокурор по тази преписка нямало достатъчна активност от наблюдаващия прокурор, преди Гешев да влезе в конфликт с Борисов в навечерието на уволнението си от прокуратурата. Кирилова повтори, че наблюдаващият прокурор Стефан Христов е бил състудент с Гешев. От думите ѝ излезе, че Христов изобщо не е имал основание да предлага на Гешев да бъде искан имунитетът на Борисов. Включително по едно от престъпленията, сочени в предложението му, била изтекла давността. „Когато се прави такова предложение до Народното събрание, би трябвало да сме изключително прецизни, да не е самоцел свалянето на имунитета, а когато има достатъчно доказателство, че това лице да му бъде повдигнато обвинение“, обобщи Кирилова. И в отговор на въпрос призна, че случаят „Борисов“ е приключен.

„През цялото време, през което е работено по това дело, няма доказателства, че именно Борисов е закупил въпросното жилище, предоставил го е като подарък.
Това няма как да бъде доказано“, каза градският прокурор.ФБР ще опита да пробие в айфона на Алексей Петров

Експерти от ФБР ще опитат да помогнат за отключването на телефона на застреляния през лятото Алексей Петров. Това каза градският прокурор на София Илиана Кирилова пред БНР. Тя обясни, че трима български експерти вече са се подписали, че не могат да отворят телефона. И други български експерти са отказали да работят по такова изследване. Затова и прокуратурата се е обърнала към партньорски служби. С ФБР вече е имало среща при главния прокурор и е назначена новата експертиза на телефона на Алексей Петров. Но и хората от ФБР са предупредили, че когато е паднала батерията и телефонът е престоял дълго, това води до трудности да бъде отключен.

„Продължава да се работи (по разследването). Разчитаме доста на това какво ще се намери в този телефон“, призна Кирилова. По информация на „Сега“ Алесей Петров е ползвал айфон.

Взрив или инсценировка?

Все още не е приключило и разследването на взрива на 1 май край колата на Гешев, който по онова време все още беше главен прокурор. На 8 декември е била предадена експертиза от 6 вещи лица, които изследвали 23 обекта, като включително са провели и експериментални взривове. Заключението им е, че взривът е бризантно взривно вещество нитропента в самоделно взривно устройство, което се задейства по електрически способ.

Вещите лица обаче не са отговорили дали този взрив е бил предназначен да убива. Затова е назначена и допълнителна експертиза за пораженията, които е можело да нанесе такова устройство. Тя ще се прави с компютърни модулации.

Продължават съвместно с Европол да се прави и анализ на голям обем от справки от мобилни оператори, казаха от прокуратурата. „Работи се по всяка една възможна версия. Не е изключена и версията инсценировка. Другите са опит за убийство и сплашване на Гешев, за да напусне поста си“, посочиха от прокуратурата.

„След като приключи разследването ще оповестим коя е останалата единствена версия, по която се работи“, каза Христо Кръстев. Той добави, че количеството на взривното вещество е около 2,5 кг. От своя страна градският прокурор Кирилова каза, че веществото не се произвежда в България, но добави, че не може да отговори на въпроса къде се произвежда. 

„Работим по всички версии, за да не бъдем упрекнати, че сме се съсредоточили само върху една версия. Затова ние не казваме, че бившият главен прокурор е инсценирал атентата, но работим по всички версии с оглед обективността при разследването“, подчерта тя. 

Разпитани са охранителите на Гешев от НСО, преминаващи граждани в близост до местопроизшествието, близки и познати на Гешев, както и други свидетели.

На 1 май 2023 г. взрив избухна в на пътя до автомобила на тогавашния главния прокурор Иван Гешев. Това стана, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци.

„Хемусгейт“ отива към финал

Началото на следващата година ще е ясно дали делото „Хемусгейт“ ще влезе в съда. Разследването вече е приключило и е предявено на деветимата обвиняеми. Сред тях няма политически лица, а само представители на фирми, приз които са минавали парите за строежа на магистралата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече