Смилов: Странни неща се случиха през 2023-а

0

Изпращаме особена година, странни неща се случиха през 2023-а. Публицистичните термини като „сглобка“ и „некоалиция“ описват необичайната ситуация в политическия живот.

Това коментира пред БНР-Радио София Даниел Смилов, политолог и програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Беше поставен краят на трайната невъзможност да бъде съставено редовно парламентарно управление, на сформиране на мнозинство за прокарване на

реформи. Със съставянето и функционирането на правителството намаля политическата тежест на президента, а от гледна точка на Конституцията ни, това  е позитив.

– Проведоха се реформи.

Фискалната реформа беше критикуване, но сега се вижда, че основните политически сили са щастливи от така приетия бюджет. Въпреки скърцанията в сглобката, беше направена и конституционна реформа.
Има основание за оптимизъм. Задават се истинските граници на бюджетите и това не води до изкуствени излишъци, които в края на годината да се дават скоростно на клиентелни фирми. И това е добро нещо“, изтъкна Смилов.

По думите му, страната икономически стои много добре, икономическият ни ръст е дори по-висок от този в еврозоната. БВП нараства до около 100 млрд. евро. Бюджетът позволява социални плащания, пенсиите достигат до прилични стойности.

„Като цяло фискалната политика е достатъчно устойчива, за да имаме претенции за еврозоната. Остава единствено да приведем инфлацията към изискванията“, допълни Даниел Смилов.

Беше направен и голям дипломатически пробив по отношение на Шенген
Влизаме по въздух и вода.

Досега говорехме за липса на политическо доверие. Сега възраженията и резервите на Австрия са от друг характер. Преговорите продължават. До броени месеци проблемът със сухопътните граници ще бъде решен, смята още анализаторът.

Той е на мнение, че хоризонтът на това управление е поне до европейските избори, така че в ротационната схема има потенциал. Въпреки изискването министерските промени да бъдат одобрявани и от двете водещи фигури – Николай Денков и Мария Габриел, след извършване на ротацията неминуемо ще се стигне до смяна на фигури в някои от ведомствата.

В местните избори нямаше голям победител, посочи още Смилов.

ГЕРБ и ДПС се надяваха, подкрепата за ПП-ДБ да се стопи, но резултатите развенчаха подобни нагласи.

Споровете за председател на Столичния общински съвет (СОС) са вредни за града, и няма друга политическа логика освен градският парламент да бъде оглавен от спечелилата политическа коалиция. Колкото и целите на общинските съветници да са единни или близки, мнозинството в СОС е добре да спазва някаква дистанция от ГЕРБ, защото предстои ревизия на наследството от предишното управление.

Смилов очаква демонтажът на Паметника на съветската армия да доведе до сходна вълна с подобни монументи в други градове, макар и по друг начин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече