Вътрешният министър поиска две оставки след извънредно съвещание заради случая със смъртта на Пламен Пенев

0

Министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев проведоха извънредно оперативно съвещание с директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната. Поводът беше инцидентът в Стара Загора, при който почина бившия републикански шампион по борба Пламен Пенев, и действията на полицейските служители.

Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора – на заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция, и на началника на охранителна полиция.

„В откровен диалог между ръководството на МВР и директорите бяха отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание“, съобщават от вътрешното министерство. В този смисъл министър Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол.

„Необходимо е да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение“, категоричен е министър Стоянов.

Ръководството на МВР съобщи още, че предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери.

Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

„Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол“, категорични са министър Калин Стоянов и главният секретар гл. комисар Живко Коцев.

58-годишният Пламен Пенев почина след гонка с полицията в Стара Загора. След това беше назначена дисциплинарна проверка на полицаите, участвали в инцидента. Окръжната прокуратура образува досъдебно производство. Оттам посочват, че за установяване на причините за смъртта му е назначена съдебномедицинска експертиза, като сред възможните причини е и механична асфиксия. Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена служба в София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече