Данъчните проверяват BILLA и OMV, властта отрече да е натиск заради Шенген

0

Националната агенция за приходите е започнала проверки на австрийските компании BILLA и OMV у нас, съобщиха от ведомството, цитирани от БНТ. Според информация на данъчните става дума за регулярни проверки. Оттам не дадоха информация дали правят подобни инспекции текат и в други дружества.

В хранителната търговска верига BILLA проверката се извършва съвместно с Българската агенция по безопасност на храните, уточнява обществената телевизия. Голяма част от проверката е свързана с влизането в сила на наредбата за контрол на стоките с висок фискален риск. В нея се казва, че трябва да бъдат декларирани всички превози на големи количества хранителни стоки в България.

НАП проверява и веригата бензиностанции OMV, като там проверките се извършват съвместно с Агенция „Митници“. Инспекцията е свързана със спазване на акцизното законодателство.

„Натиск не се оказва. Текат проверки сигурно в още 500, 600 и дори 700 фирми в страната в момента“, потвърди за проверките финансовият министър Асен Василев, съобщава „24 часа“.

„Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, при които има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки“, обясни министърът

„Това, което ние правим и където има диференцирано отношение спрямо Австрия, са проверките на Агенция „Митници“, където всички товари от и до там, минават пълният набор от проверки – освен през БАБХ, през проверка и на рентген, а ако се установи проблем там, минават и през ръчни проверки. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до Австрия“, каза Василев.

Вчера пък от бизнеса призоваха за бойкот на австрийски фирми и стоки у нас заради недопускането ни в Шенген и по сухопътните граници, което на първо място вълнува бизнеса и търговците заради опашките по границите. Предложението направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Асен Василев коментира, че „това е въпрос на българските потребители, а не към правителството. Бизнесът е свободен да отправя, каквото иска призиви към гражданите“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече