Ген. Валери Григоров: МВР е умряло и не работи

0

МВР „е умряло и не работи“. Такова мнение изрази в предаването на Дарик „Без претенции“ бившият шеф на „Гранична полиция“ ген. Валери Григоров. На въпрос трябва ли настоящият министър на вътрешните работи Калин Стоянов да остане на поста и след ротацията, Григоров коментира – „дилърите стоят до полицейските районни управления и това МВР не го вижда. Въпросът е политически. Не се владее територията както на границата, така и в София. За да може да се активира и приведе министерството в работно състояние е необходимо да дойде човек, който не от Приморско, не е от Бургас, а от София, за да познава в един много широк мащаб проблемите с криминогенността, които създават условия за извършване на престъпления“.

Според Григоров въпреки полемиката около Шенген, обстоятелството, че се прави стъпка в положителна посока към България показва отношението на ЕС към България. От друга страна постиженията на страната ни по линия на граничния контрол са много спорни, коментира той и допълни, че „ние декларираме готовност, но нищо не правим, за да бъдат по-сигурни границите ни“.

„Политиците в желанието си да покажат намерения и добри политически послания правят глупости. Най-голямата глупост и последна по време беше разрушаването на няколко гранични полицейски структури от Бойко Рашков (бел.ред. бивш министър на вътрешните работи) – този, който се очакваше да направи промяна и нещо, с което да доближи България до шенгенското пространство“.

Като „пехливански“ определи Григоров проверките на властите срещу австрийски вериги у нас и допълни, че това не съответства на нивото на европейско политическо говорене.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече