Къде изтичат парите на данъкоплатците? „Черната книга” отговаря

0

Къде изтичат парите на данъкоплатците? На този социалнозначим въпрос за девети път отговаря „Черна книга на правителственото разхищение в България“, чието поредно издание за пореден път е резултат от съвместната работа на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и разследващи журналисти.

През изминалите години е имало разследвания и разработки в различни области – спорт, здравеопазване, гори и земеделие, БДЖ, институции, разказа пред БНР-Радио София политологът Мила Мошелова, един от съставителите на Книгата:

„За съжаление всяка година има достатъчно много материали. Имало е реакции, но често е имало продължение и проследяване на случаите. Книгата се занимава с все по-сложни казуси, свързани със схеми и корупция. Въпросът с независимото правосъдие продължава да стои.“

Анина Сантова е сред авторите в „Черната книга“. Тя е писала за 10-годишна схема в Столичната община, за кръг от фирми, които дълго време са печелили поръчки за поддръжка. Била е обект на натиск и заплахи.

Сантова коментира, че в момента София няма работещ Общински съвет, но за много от нещата „топката е в ръцете на кмета“, особено когато става за заварени договори, за които просто трябва да се контролира изпълнението им.

Деветата Книга събира 15 журналистически разработки, които описват злоупотреби с обществен ресурс. А част от изводите ѝ очертават и потвърждават трайни тенденции в България.

„Освен директни загуби, винаги има пропуснати ползи и намаляване качеството на живот на хората, но е трудно всичко това да бъде остойностено. Част от парите отиват по предназначение, но има проблем с прозрачността и целесъобразността на разходване. Загубите се увеличават и от нашето гражданско бездействие“, подчерта Мила Мошелова.

Колкото до кризата в Столичния общински съвет, който още няма избран председател, Мошелова отправи призив за диалогичност, защото още едни избори ще означава още разходи и на средства, и на доверие.

Официалното представяне на „Черна книга на правителственото разхищение в България“ ще бъде на 15 февруари т.г. в Литературен клуб „Перото“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече