Протестите в Германия: как Кремъл се опитва да извлече ползи

0

В проруските канали протести на фермерите в Германия се свързват с доставките на западно оръжие за Украйна. Това е позната схема за дезинформация, която Кремъл продължава да използва, пише ARD.

Не само крайнодесни екстремисти и конспиратори се опитват да яхнат протестите на фермерите в Германия. Русия също вижда недоволството като възможност да прокара своите наративи, пише ARD. Бившият руски президент Дмитрий Медведев написа в профила си в Х: „Субсидиите са орязани, а космическите разходи за Украйна продължават да се увеличават. Ако се продължава така украинските националисти може да организират Майдан и в Берлин”.

Протестите на фермерите в Германия се обвързват с войната в Украйна и от проруски уебсайтове и канали в социалните мрежи. Разпространява се например графика, на която се сравняват разходите за танкове с тези за ферми. „В същото време независима Украйна продължава да забогатява на гърба на германските граждани”, пише в публикации с подобно съдържание.

Русия иска да експлоатира протестите

„Русия продължава да поставя под въпрос западните доставки на оръжия в Украйна”, отбелязва пред ARD Юлия Смирнова – главен изследовател от Института за стратегически диалог в Германия. Кремъл използва тези протести, за да подхранва своите наративи. Преди Русия се съсредоточаваше върху енергийната криза и украинските бежанци, за да подкопае подкрепата за Украйна сред германците.

Според експертката Смирнова всичко следва позната схема – разходите за изпращане на оръжия в Украйна се представят като безсмислени и се обвързват с други вътрешни кризи. Удобно се пропуска фактът, че тези кризи нямаше да се развият, ако Русия не беше започнала агресивната си война срещу Украйна.

Руските медии използват протестите на фермерите в Германия, за да внушат, че в страната ситуацията е драматична, коментира още Смирнова пред ARD. Проблемите на Запада винаги са преекспонирани в руските държавни медии, за да се поддържа мита за руското превъзходство. „Целта е обществото да бъде убедено, че Русия се справя сравнително добре”, обяснява Смирнова. Така протестите в Германия са представени като знак, че икономическата ситуация в страната е лоша и хората са недоволни.

Как се стигна до тези протести?

Планираните и вече до известна степен отменени икономии на „вредните за климата субсидии“ в селското стопанство са следствие от решението на Федералния конституционен съд от ноември 2023 г., в резултат на което правителството трябваше да направи икономии в размер на над 30 млрд. евро в бюджета за 2024 г., припомня ARD.

С премахването на преференциалното данъчно третиране на горското и селското стопанство, както и с премахването на данъчните облекчения за селскостопанския дизел, германското правителство очакваше допълнителни приходи в размер на почти един милиард евро. Първото от тях вече е отменено, което означава, че икономиите за правителството все още възлизат на около половината.

При обявяването на мерките за запълване на бюджетния дефицит федералният канцлер Олаф Шолц обяви, че помощта за Украйна няма да бъде променена, припомня ARD. Тя включва осем милиарда евро за доставки на оръжие, финансова помощ за украинския бюджет директно или чрез Европейския съюз и приблизително шест милиарда евро за подпомагане на украинските бежанци в Германия.

Фалшиви твърдения за унищожени изтребители

Русия не само използва протестите на фермерите като добра възможност да дискредитира доставките на оръжия от Запада за Украйна, но и разпространява фалшива информация за предстоящата доставка на изтребители F-16.

Някои проруски канали в Телеграм твърдяха, че руската армия е свалила няколко такива американски изтребители. Всъщност изображенията, които уж доказваха истинността на твърденията, се оказаха стари и заснети на съвсем друго място. Освен това според официалната информация засега в Украйна изобщо не са доставени изтребители F-16. Доставените от Нидерландия самолети засега още са в Румъния и се използват само за обучение, а онези от Дания се бавят.

Изпращането на оръжия се представя като безперспективно

Някои телевизионни канали също съобщават за обявените доставки на изтребители, като заявяват, че руските въоръжени сили вече са намерили „отговор на американските изтребители F-16 в Украйна“. Цитират се и откъси от репортажи на западни медии, в които изпращането на изтребителите е представено като безсмислено, обяснява ARD.

„Тези примери са част от всеобхватния разказ, че западните оръжейни доставки са безполезни или се продават от Украйна на черния пазар“, казва Смирнова. Вече има редица фалшиви съобщения, особено във връзка с предполагаемо унищожени западни танкове. Например, видеоклип на уж унищожен танк „Леопард“ всъщност показва селскостопанска машина. „Целта е да се убеди обществеността на Запад, че Украйна е черна дупка за западни пари, включително западни оръжия. Че не си заслужава да продължаваме да подкрепяме Украйна във военно отношение“, казва Смирнова.

Източник: Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече