АЕЦ „Козлодуй“ съди бивша служителка за 500 бона, граждани излязоха на протест

0

Граждани се събраха на протест пред сградата на Министерство на енергетиката в защита на бивша служителка на АЕЦ „Козлодуй“, срещу която централата е завела съдебен иск за 500 000 лв. заради „непозволено увреждане“. Според протестиращите, както и според потърпевшата Наталия Станчева това е „шамар“ заради подаден от нея сигнал до контролните органи за функционираща на територията на централата незаконна поликлиника.

Станчева е медицинска сестра и е работила в държавното дружество около 20 години. Била уволнена след като отказала да извършва прегледи като лекар, каквато не е. Впоследствие разкрила за съществуването на поликлиниката на територията на АЕЦ „Козлодуй“. След решение на съда въпросната поликлиника преустановява дейността си.

Делото е заведено срещу майка ѝ – Йордана Кулинска, която е подавала заявления за достъп до обществена информация. „Така се получи, защото никой не трябва и да си помисля, че може да изнесе информация за нередности, свързани с АЕЦ „Козлодуй“, коментира Станчева пред БНР. Тя обаче е категорична, че „когато има нередности, ние сме задължени да ги съобщаваме и да не се страхуваме“.

Протестът е организиран от международната неправителствена организация за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch. Петър Кърджилов, който е специалист по комуникации при рискове и кризи и член на международното НПО, определи процеса като „безпрецедентен натиск“ срещу Станчева.

„Самият аз бях обект на такъв иск и съм един от първите случаи в България, когато се заведе такова дело за сплашване преди почти 7 години. Недопустимо е АЕЦ „Козлодуй“ да води такива дела и трябва да има последствия. АЕЦ „Козлодуй“ е държава в държавата“, коментира Кърджилов, цитиран от „Фокус„.

Той е категоричен, че министърът на енергетиката трябва да поиска оттегляне на този съдебен иск и да потърси отговорност на служителите и представителите на предприятието, ангажирали се със завеждането на иска. Освен това според него трябва да бъде закрито лечебното заведение, „което не съществува по смисъла на българското законодателство“.

„Изключителен прецедент е този иск, защото няма никакви факти, които да доказват нарушения или вреди, които да е нанесла госпожа Станчева. Напротив тя като гражданин защитава всички нас и всички европейски граждани около България, защото е предприела действие, което е ограничило една зловредна практика“, коментира още Петър Кърджилов. По думите му на територията на централата имало и други обекти, които не трябва да са там – като аптека, ресторант, банка.

Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“ определи делото като безпрецедентно и заяви, че обвиненията са безпочвени.

„Формални изисквания като това колко заявления за достъп до информация може да подаде един гражданин годишно не съществуват. Ако някой може да се оплаква от невярна информация, е едно. Но ако самото дружество е предоставило тази информация и други институции са извършвали проверки и са дадени предписания, от които следва, че е нарушен законът, тогава няма как да говорим, че разпространената информация е невярна или злоумишлено разпространена“, обясни той пред БНР.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев призова ръководството на АЕЦ-а веднага да оттегли иска си и публично да се извини на Наталия Станчева и на обществото, за това, че „в централата са се самозабравили и не са взели мерки срещу констатираните нарушения“.

От АЕЦ „Козлодуй“ са изпратили своя позиция до „Хоризонт“, в която се казва:

„Във връзка със заведен иск от АЕЦ „Козлодуй“ за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, бихме искали да заявим следното:

Искът е заведен от предходното ръководство на АЕЦ „Козлодуй“ през юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др. По преобладаващата част от подадените многобройни сигнали, след извършени проверки от съответните институции, не са констатирани нарушения.

Настоящото ръководство на АЕЦ „Козлодуй“, след като се запознае и анализира всички обстоятелства около случая, ще вземе решение, гарантиращо законните интереси и репутацията на дружеството, както и в съответствие с добрите практики във връзка с достъпа до информация.

В дейността си ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ убедено следва принципите на откритост и прозрачност и дълбоко уважава правото на служителите си и гражданите да бъдат информирани“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече