2 напред, 1 назад: Денков обяви, че може да влезем в Еврозоната на 1 юли 2025, не на 1 януари

0

„Датата 1 януари 2025 г. за влизане на България в еврозоната не е сакрална“, каза премиерът Николай Денков в предаването „Стълбището“ по Дарик радио, в което участва и вицепремиерът Мария Габриел.

„Няма нищо фатално, ако стане не от 1 януари, а от 1 юли, и това е възможно. Датата не е сакрална, сакрално е да имаме ясна посока и да работим по нея. Това е от полза за бизнеса, за гражданите, за повишаване на благосъстоянието и на контрола върху финансовите институции“, каза министър-председателят.

Денков подчерта, че правителството работи присъединяването да стане възможно най-скоро.

Премиерът обясни, че по време на разговорите му в Давос е станало ясно, че единственият проблем, който стои пред влизането ни в еврозоната е инфлацията, която е свързана с външни фактори като цените на горивата и на храните. Инфлацията продължава да спада, но, за съжаление, в еврозоната тя по принцип е по-ниска и затова е по-трудно да се вместим в изискванията, обясни Николай Денков.

Затова и България преговаря показателят за инфлацията да бъде оценен по-късно през годината, допълни Денков. Самият доклад, който ще определи дали и кога ще бъде отправена покана към страната ни за присъединяване към еврозоната, се очаква да бъде представен през юни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече