Даниел Лорер и евродепутати искат да падне контролът на границите между България, Гърция и Румъния

0

Даниел Лорер, румънски и гръцки евродепутати предлагат в писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната“.

Те настояват Димитрис Кайридис да отправи предложението по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС, която е днес, в Брюксел.

В писмото на българския депутат Даниел Лорер, румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге и гръцкия евродепутат Георгиос Кирцос се посочват няколко аргумента за бързото премахване на контрола по границите.

На първо място, от 2011 г. Европейската комисия систематично повтаря, че България и Румъния са готови за пълноправно присъединява към Шенген, посочват те. Вторият им аргумент е, че Европейският парламент е издал резолюции и доклади, подкрепени с абсолютно мнозинство от Камарата, с които призовава за пълно присъединяване към Шенген. На трето място, представители на гръцкия туризъм и сектора за хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг ХОРЕКА настояват за премахване на контрола по сухопътните граници, за да се улесни пътуването на румънски и български туристи към Гърция.

В момента контролът на сухопътните граници между трите страни, които официално са в шенгенското пространство, все още носи огромни загуби на транспортните компании и туристите по отношение на пътни разходи, финансови загуби и загуби на време, посочват политиците като четвърти аргумент.

На пето място, според тях махането на граничния контрол незабавно би подобрило екологичните параметри на въпросните зони и по този начин би допринесло за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

БТА припомня, че предстои през февруари и март Главната дирекция“ Гранична полиция“ да организира информационна кампания заради приемането на България в Шенген по въздух и море. Това съобщи преди дни в телевизионно интервю главен комисар Антон Златанов. Причината за кампанията са промените в начина, по който ще бъде осъществяван граничния контрол по летищата и пристанищата у нас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече