Скандал за корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница „Лозенец“

0

Скандал за корупционни схеми за над 300 хиляди лева в болница „Лозенец“ – за това сигнализираха доц. Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, и лекари от отделението му.  Сигналът е изпратен до министъра на здравеопазването и ресорната парламентарна комисия и е за отчитане на клинична пътека №20, без в действителност да е извършена интервенция на 58 пациенти, разказа  доц. Хазърбасанов пред NOVA.

Сигналът е подаден през октомври 2023 г. Последвалата проверка е установила, че изнесените данни отговарят на истината.

„След направена проверка се потвърди, че тези нарушения са извършени. Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия. Документално се отчита следното нещо: когато има стеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния начин с ангиография, цветна снимка или скенер. Вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Здравната каса плаща около 4500 лв. За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен носител. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болницата, няма персонални печалби“, разказа доц. Хазърбасанов.

По думите му, след подадения сигнал от него и колегите му, са започнали и заплахи от страна на ръководството на болницата.

„Това, което се случва в болницата през последната седмица, са постоянни натяквания за това какви ще са последствията за работещите там. Заплахите са към децата, които работят в клиниката – моят екип. За тях това е болезнено, аз не се чувствам заплашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са направили нещо достойно“, поясни лекарят.

От своя страна заместник-директорът по медицинската част на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Светлин Сталянов заяви, че проверката от НЗОК е установила пропуски в изпълнение на пътеката и попълване на документацията, но няма данни за законови, морални и етични нарушения.

„В периода, в който става това действие, системата не е функционирала. Извършвани са изследвания, правени са записи на процедурите, но по една или друга причина те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен и след това доцент Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания от факса. По принцип няма право на това“, посочи д-р Сталянов.

Д-р Хазърбасанов отрече това да е вярно.

„Не съм издавал подобни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е манипулация и откровена лъжа, с която се опитват да отместят вниманието от същественото. Във факса архивирането на документите въобще не влиза. За съжалениe, машината постоянно създава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за нуждите на клиничните пътеки се извършва на други носители“, заяви медикът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече