Цветанов: Правителството не е изпълнило нито един от ангажиментите, за които беше създадено

0

„Правителството не е изпълнило нито един от основните си ангажименти, за което беше създадено. Най-големият проблем в днешното управление е, че няма никакъв план за действие с хоризонт 5-10-15 години“ – това коментира в аудиокаст на „Фокус“ председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов. 

„Има апатия в обществото и нежелание за някаква активна гражданска позиция, дойде и поредното разочарование, което хората преживяха от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, защото те бяха продукт на президента Румен Радев, получиха обществена подкрепа на база заявените им принципни позиции за промяна на статуквото, и виждате, че след няколко парламентарни избори за кратък период от време сега вече имаме правителство, което е на ротация, коментира Цветанов. 

Той продължи критиката към управлението като посочи, че в управленската програма е записано „успех е влизането в „Шенген“ на последния съвет през октомври“.

„Това не беше възможно да се случи. В момента имаме частичен „Шенген“, който по всяка вероятност ще стане факт от март месец, но той е въздушен и морски, което означава, че за бизнеса и за обикновения гражданин няма да има абсолютно никаква промяна. Бизнесът отново ще трупа загуби с престоите, които ще има на българо-гръцката и на българо-румънската граница. Ще има отново километрични опашки, които ще бъдат за туристическия сезон, към Гърция или към България, което означава, че тази основна функция, за да се създаде правителството и залегнала в основните му приоритети, не може да се реализира“, даде за пример Цветанов.

„Другото, което наблюдавам е с еврозоната – всички експерти, които споделят обективното мнение, знаят, че от 2025 година няма как да се присъединим към еврозоната. И другото, което е най-същественият проблем, и точно тук според мен трябваше да се фокусира повече внимание и енергия на правителството, а не междуличностните им престрелки, това може да бъде, само и единствено когато се обединят около Плана за възстановяване и устойчивост“, добави Цветан Цветанов.

Според Цветанов трябва да има инвестиционен климат, чрез който да могат да се очертават определени компании да инвестират в страната ни, да не променяш данъчното законодателство, което засяга този инвеститорски интерес, който трябва да бъде защитен и да има някаква привлекателност.

„Ние в момента просто гоним и потенциални инвеститори, които може би са възнамерявали да инвестират в страната, защото те ще предпочитат една Гърция, ще предпочетат една Румъния, дори ще предпочитат една Турция, която е извън Европейския съюз, но има добра работна ръка. Вие виждате в Северна Македония всичко това, което се случва, дори и при тези предсрочни парламентарни избори, които са провокирани да бъдат проведени там, виждате пак какъв политически консенсус се постига с избора на така наречения „служебен кабинет“, изброи лидерът на „Републиканци за България“. 

„За първи път албанец ще управлява страната, това е председателят на парламента и също така министърът на вътрешните работи, който е назначен в този преходен или служебен кабинет е от опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, което означава, че те са изградили и са направили такъв конституционен режим, за да може действително да има прозрачност в изборния процес и да няма залитане в една или в друга посока. И една Северна Македония да изглежда по-добре политически на фона на България, която е член на Европейския съюз!“, даде за пример Цветанов.

„Смятам, че това е несериозно и ние трябва много да наваксваме от това изоставане, което получаваме днес. И тези бюджетни прогнози, които са дадени с приходната част, аз съм убеден, че при това политическо състояние и тази липса на перспектива бюджетът няма да бъде изпълнен в този си обем, който е предвиден, и може би част от тези капиталови разходи, които са предвидени, също няма да могат да бъдат изхарчени, защото първо няма да ги има, и другото, което е, че има поредица от процедури, които надали ще могат да бъдат извървени“.

Цветанов изрази мнение, че вече няма истинска реална градивна опозиция, всичко е само цирк, всичко е само скандали и всъщност обществото или политолозите казват: „Няма алтернатива“. Това още повече убива всякаква и малка надежда и енергия, която би могла да има в хората. И затова това, което ние правим в момента от „Републиканци за България заедно“ с нашите партньори от Коалиция „Заедно за силна община“, е да комуникираме с нашите структури по места и да търсим тези авторитети, които действително са с доверие в обществото. Защото само да ви кажа, че когато бях преди няколко дни в Стара Загора ми казаха, че в Раднево нагласите са да бият депутатите, а не да си говорят с тях. Това е доста тревожно от гледна точка на нагласи в обществото“, даде за пример Цветанов.

По темата за предстоящите европейски избори председателят на „Републиканци за България“ каза, че се водят разговори, но първо иска да види, какъв е възможният потенциал за създаването на една платформа, която да обедини всички тези, които искат действително някаква промяна и конструктивен диалог.

„Не да се водят разговорите на махленско ниво, а да се водят по същество и със съответните професионалисти, които има във всяка от партиите. Ако не намерим съмишленици в тази посока, може би ще концентрираме вниманието си за парламентарните избори, които съм убеден, че ще бъдат предсрочни, защото при това състояние, в което се намира държавата, и с тези конфликти, които ежедневно ни заливат, може би ще се върнем по време на европейската кампания към това, което наблюдавахме по време на местните избори. Вие знаете, че по време на местните избори „Промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ управляваха заедно, но те взаимно се противопоставяха толкова много и публично и на национално ниво, и през медиите, че всъщност в един момент се получи шизофренно усещане в обществото. Ти си заедно с тях, но същевременно прехвърляш негативите от единия на другия и само някакви скандали се продуцират. Ако това ще е европейската кампания – не си заслужава да участваш“, добави още Цветан Цветанов.

По думите му това ще демотивира много от истинските, реалните избиратели.

„Евроизборите се падат точно в началото на активния летен сезон, юни месец, което също е предпоставка за ниска избирателна активност. Защото хората не вярват, че тези евродепутати, които ще бъдат избрани, ще могат да защитят националния интерес в Брюксел. Защо го казвам? Защото никой в България само преди два месеца не обърна внимание на това, което мина като гласуване в Европейския парламент. Има работна група между Франция и Германия, които внасят промени за начина на функциониране на Европейската комисия и на Европейския парламент“, добави политикът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече