Мистериозно почина синът на шефа на „Роснефт“

0

Единственият син на директора на руската компания „Роснефт“ Игор Сечин – Иван, е починал в началото на февруари, но смъртта му не е била публично обявена и за нея става ясно едва днес, съобщават руски опозиционни Телеграм-канали и медии, като „Зеркало“ и ВЧК-ОГПУ, както и беларуският „Некста лайф“.

Игор Сечин е от близкото обкръжение на Владимир Путин. Версията за смъртта на 35-годишния му наследник е „откъсване на тромб“.

Младият мъж също е работил в компанията, оглавявана от баща му. Той е заемал ръководна длъжност от 2014 г. и е бил с фирмена охрана. Последно е бил първи зам.-директор на департамента за съвместни проекти на шелфовете.

По информация на канала ВЧК-ОГПУ Сечин-син е издъхнал още на 5 февруари, но смъртта му не е публично оповестена.

Дори в документите на починалия той не фигурира със собственото си име, а е записан като Евгени Анатолиевич Панин.

Около 4.30 през нощта на 5 февруари Иван Сечин се е оплакал, че му е лошо и се задъхва. По свидетелство на съпругата му преди да загуби съзнание казал, че има от болки, като решил, че е нещо, свързано с бъбреците. Охраната била изпратена до аптеката, за да купи съответния медикамент. Жената на Сечин влязла в банята, за да налее вода и да може съпругът й да глътне лекарството, а когато се върнала в стаята, той вече лежал без да мърда.

Според публикациите на ВЧК-ОГПУ мъжът паднал и загубил съзнание. Охраната му го пренесла на пода и се опитала да окаже първа помощ с реанимационни действия. Случката се разиграла в затворен комплекс „Европа – 1“ на улица „Изумрудна“ в Красногорск. Охранител на Иван Сечин повикал „Спешна помощ“, но не уточнил номера на сградата, където се намирало семейното жилище.

Именно неточност при подаването на адреса станала причината медицинският екип да обикаля с линейката поне два часа из района, като пристигнал в дома на Сечин чак около 6 часа сутринта. При пристигането си лекарите само констатирали смъртта му. По данни на близките на 35-годишния наследник на шефа на „Роснефт“, той е имал единствено хипертония. Медиците заключили, че става дума за откъснал се тромб. Това е и официалната версия за смъртта на младия мъж.

Според руските информационни канали бащата Игор Сечин е забранил всякакво официално разследване от страна на Следствения комитет на Русия и от Федералната служба за безопасност. Възложил проверката само и единствено на Службата за безопасност на компанията „Роснефт“. Разследването, свързано със смъртта на сина му, е дълбоко засекретено, твърдят опозиционните медии в Русия.

Официалните държавни медии до този момент не са съобщили за смъртта на Сечин-син.

„Роснефт“ е най-голямата петролна компания в Русия. Приходите й за миналата година са нараснали с 1,3% до 9,16 трилиона рубли. Преди да постъпи в нея Иван Сечин, който на 3 януари е навършил 35 г., е бил на работа в „Газпромбанк“. Преди две години е декларирал доходи в размер на близо 62 милиона рубли. През повечето време живеел в Подмосковието в сгради, принадлежащи на компанията, обозначени само с инициалите РФ.

Така черната серия сред руския бизнес елит, който губи живота си в Русия и зад граница, не спира.

Само през 2023 г. внезапно почина вицепрезидентът на най-голямата държавна банка в Русия „Сбербанк“ Николай Васев. Заключението на лекарите беше инфаркт. На 28 февруари 2022 г. руският олигарх Михаил Уотфорд, натрупал богатството си от петрол и газ след разпадането на СССР, бе намерен обесен в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство.

На 24 март 2022 г. Василий Мелников, собственик на медицинската компания „Медстом“, бе открит мъртъв заедно със съпругата си и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. За тази смърт версията беше убийство и последвало самоубийство.

На 18 април 2022 г. Владислав Аваев, бивш висш кадър на „Газпромбанк“, банковия филиал на руския газов гигант „Газпром“, бе намерен мъртъв заедно със съпругата и дъщеря си. На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант „Новатек“, беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие.

На 24 декември 2022 г. генералният директор на руската корабостроителница „Адмиралтейские верфи“ Александър Бузаков внезапно почина на 66-годишна възраст. Допълни подробности около смъртта му не бяха разкрити.

На 20 май 2023 г. заместник-министърът на науката и висшето образование на Русия Пьотр Кучеренко почина на 46 години. Подробности около смъртта му не бяха съобщени.

Месец по-късно, на 23 юни 2023 г. 28-годишната Кристина Байкова, вицепрезидент на руската „Локо-Банка“, пък загина след мистериозно падане от прозореца на апартамента си на 11-ия етаж в Москва.

На 22 юли 2023 г. руският предприемач, собственик и директор на компанията „ИКС холдинг“ Антон Черепенников почина на 40-годишна възраст от сърдечен арест.

А през миналата есен, на 24 октомври 2023 г. председателят на управителния съвет на руската компания „Лукойл“ Владимир Некрасов почина от остра сърдечна недостатъчност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече