Коментар: Президентът няма да бърза, ще даде време на партиите да се разберат за правителство

0

Президентът няма да бърза и ще даде достатъчно време на партиите, за да се разберат за правителство, за да не бъде после той обвиняваният, че е попречил. Тази теза изложи в интервю по бТВ доц. Наталия Киселова, анализатор и конституционалист по повод старта на консултациите при държавния глава след подадената премиерска оставка на Николай Денков.

„По правило Конституцията е предвидила, че президентът трябва да търси път, за да има правителство. И тъй като като сме в много критичен момент, то не мисля, че президентът ще бъде този който да форсира процеса, за да бъде впоследствие обвиняван, че той е бил поводът. Защото причините се трупат, всяка от парламентарните групи има своите претенции“, коментира Киселова.

„Президентът ще им даде месец. В рамките на месеца ще се извърви процедурата и ще се отива на избори. Този един месец е, за да може да се постигне споразумение и изборите да са една дата. След един месец, ако не се споразумеят, изборите ще бъдат заедно с европейските“, изясни ситуацията анализаторът.

„Неяснотите са поне три – първата неяснота е – по време на консултациите, след като са приключили трите опита – какво договаря – само датата на изборите, или и състав на правителство. Защото, ако договаря състав на служебно правителство и кого да покани като кандидат, това силно променя тежестта на правителството“, коментира тя. По думите й президентът хем не може да състави кабинет, хем на него могат да му натрапят кабинет след промените в Конституцията, които са в сила и той вече действа по новите правила.

„Иначе може само да ги уведоми с формални консултации, че този и този са потенциални кандидати за служебен мин.-председател, а после НС спокойно може със закон да ограничи правомощията на правителството“, очерта хипотеза юристката.

„Докато се произнесе КС, изборите ще са минали и е много възможно правителството да е друго. Поради тази причина ми се струва че по-скоро сега ще бъде обявен рунд от консултации и ще се върви натам да се мъчат, като да се разберат“, прогнозира Наталия Киселова.

Тя отправи критики към кабинета „Денков“, че в пленарната зала е било редно да присъстват и министрите, въпреки че се гласува само премиерска оставка, не и тази на кабинета.

„Подадена е оставка на министър-председателя, която влече оставка на правителството, няма решение на МС“, добави тя и изтъкна липсата на цялостен отчет по приоритетите на създаденото преди три месеца правителство, въпреки че премиерът в оставка Николай Денков се отчете накратко.

По думите ѝ не е фатално, че премиерът е отсъствал от пленарната зала по време на дебатите, тъй като е имал събитие, насрочено едновременно с тях, но направи уговорката:

„Най-добре би било цялото правителство да бъде там, защото оставката е само повод, а става дума за обновяване на цялото правителство“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече