Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

0

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация, въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство, заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев.

Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация, дори с риска да пропусне определени срокове за насрочване на следващи парламентарни избори и тяхното несъвпадане с предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент.

Това служебно правителство, което евентуално би могло да се формира в тази ситуация, не е сигурно, че ще управлява само 2 месеца до следващите избори, а може да продължи и доста по-дълго, изказа мнението си политологът в интервю за предаването „Преди всички“. Той отбеляза обтегнатите отношения между Радев и ПП-ДБ, както и тези с Делян Пеевски.

„Стоплянето на отношенията между Радев и Борисов в известна степен бе наблюдавано в последно време, но не мисля, че е изцяло ясна ситуацията – както политическа, така и психологическа, в триъгълника между Борисов, Пеевски и Радев. В този триъгълник могат да се случат различни неща, ще ги наблюдаваме в следващите дни и седмици“, коментира още Огнян Минчев.

Според него ПП-ДБ вече нямат легитимност да обвиняват когото и да било за това, че не искал да прави съдебна реформа или да назначава кадри на една или друга позиция. Минчев е категоричен, че формацията е направила две сериозни политически грешки още в самото начало:

„Първата беше, че вместо да използват обстоятелството, че са в коалиция с ГЕРБ, начело с Борисов, който беше притиснат от протестите и който имаше много ниска политическа легитимност както лична, така и партийна, и те да се възползват от тази ситуация, за да направят практически стъпки за промени в институциите, преди да подходят към някакви общи генерални решения за конституционни промени, те изпуснаха тази възможност като привлякоха Пеевски – по този начин в този триъгълник те засилиха неимоверно позициите и на ГЕРБ, и на самия Пеевски в договарянето на тези промени, които трябва да бъдат направени. Много добре знаем, че договарянето на тези промени точно с Борисов и Пеевски не се явява някаква особена гаранция, че те ще се случат в пълна мяра, меко казано. Втората политическа грешка беше именно фокусирането изцяло върху конституционните промени“.

В момента имаме абстрактни конституционни промени, защото те се явяват едно добро пожелание за реформа, която се блокира в практическите ѝ стъпки от другите двама, подчерта политологът. Според него тези две политически грешки в момента се връщат на ПП-ДБ като бумеранг.

Огнян Минчев отбеляза, че ГЕРБ и ДПС са върнати в почти изцяло легитимна позиция в политическия процес. В момента те имат реалните възможности да оказват натиск както върху ПП-ДБ евентуално след следващи парламентарни избори, така и да се възползват от специалните отношения както между ГЕРБ и ДПС, така и в триъгълника с президента, добави той.

Според него навлизаме във все по-дълбока политическа криза. Той се надява, че тя няма да се превърне и в институционална, и конституционна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече