Демерджиев: Новият главсек на МВР е експерт по трафик на нелегални мигранти и наркоразпространение

0

Новият временен главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев е експерт по трафик на нелегални мигранти и наркоразпространение. Това заяви бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред БНТ.

Димитър Кангалджиев зае временно заема поста на главен секретар на МВР в сряда, след като президентът Румен Радев освободи Живко Коцев по предложение на служебното правителство.

Иван Демерджиев обърна внимание, че „живеем в ерата на временно изпълняващи функции“. Припомни, че такъв е главният прокурор Борислав Сарафов, който „щеше да бъде за малко, но очевидно не е така“. Сега имаме временно изпълняващ функциите главен секретар на МВР.

„Ще отворя една скоба – той отдавна, г-н Кангалджиев в качеството си на заместник- главен секретар, изпълнява функциите на главен секретар. Не ми е известно това да е довело до някакво благоприятно развитие в МВР“, коментира Демерджиев.

Той обясни че през ноември 2022 г. е сезиран от депутати от ГЕРБ за това, че заместник-директор на главна дирекция в МВР е свързан със закрила на канали за трафик на мигранти. Посочи, че това са били бившите вътрешни министри от третото правителство на Бойко Борисов Христо Терзийски и Марин Маринов.

„Извърших съответните проверки и разбрах за кого става дума. Интересно как г-н Терзийски много остро тогава ми каза, че това е нетърпимо, а сега търпи това положение и дори търпи този човек, г-н Кангалджиев, да се издигне в йерархията на системата. Предприех действия да занимая дирекцията вътрешна сигурност. Назначих проверка, има служебна тайна, не мога да разкрия повече. Но в хода на съдебния процес ще се разкрият интересни неща“, каза Демерджиев.

Той допълни, че прокуратурата разследва едни медийни публикации, но не и други.

„Изтекоха снимки, които трябва да са следствена тайна, ако са заснети от телефоните на лица, спрямо които са извършвани процесуално-следствени действия. Изтече копие от протокол за разпит на защитен свидетел, което е абсурдно. Защо не изтече копие от протокола за разпит на Калин Стоянов, твърди се, че е проведен и такъв във връзка с митниците“, каза Демерджиев.

Той посочи, че докато е бил вътрешен министър е преместил двама служители на ключови позиции на ГКПП „Капитан Андреево“ и на ГКПП „Кула ги е преместил на северната граница. Причината е, че за тях е имало данни, но не и доказателства, че са замесени в контрабанда. „Много внимателно ги следях и проверявах“, каза Демерджиев.

„Едно от първите неща, които Калин Стоянов извърши като встъпи в длъжност (вътрешен министър – бел. ред.) е да ги върне на същите места. За какво ви говори това? Искам да попитам Калин Стоянов пак във връзка с въпросния Паскал, дали му е известен един служител с прозвището Миро Тигъра, който е на висока позиция в СДВР. Кой го назначи този човек? Известно ли му е дали този човек поддържа тесни взаимоотношения с хора, близки до въпросния Паскал?“, попита Иван Демерджиев.

Той обобщи сътресенията в МВР така: „Ако трябва да обобщя с едно изречение – има една библейска фраза много подходяща – „Всички съгрешиха и вкупом ненужни станаха“. Това, което се случва назад, аз много упорито казвах какво се случва в МВР и до какво ще доведе. Вече ставаме свидетели на резултатите. Алармирах за разрива между главния секретар и вътрешния министър, за това, че той е изолиран практически от работата в МВР. Алармирах за това, че политическото ръководство е иззело функциите на професионалното ръководство. Често говорихме и по темата как истерично Калин Стоянов искаше да бъде отстранен предишният главен секретар Петър Тодоров, как той твърдеше, че има доверие на Живко Коцев, че иска да работи с него, че той е негов избор. Сега изведнъж се оказа, че човекът, който е подходящ за този пост, че човекът, с който иска да работи, се оказва абсолютно неприемлив, нещо повече – е замесен във водено разследване.“

Според Демерджиев „разривът в МВР се дължи на това, на което се дължи и разривът в сглобката“.

Бившият вътрешен министър обясни, че има различни лобита и всяко едно от тях издига определени хора.

„За тях не е важно как действа този човек принципно, а дали е техен човек. Оттам започват и конфликтите и те водят до конкретните резултати. Интересно е, че г-н Денков твърди, че критерий за това дали ще се справи или не служебният кабинет е начинът, по който ще проведе изборите. Ако подходим по този начин, трябва да кажем, че кабинетът на г-н Денков не се справи с изборите, защото нито Калин Стоянов успя да запази вота от различните въздействия – купен вот, корпоративен вот и всичко останало, нито пък министърът на електронното управление успя да обезпечи машинния вот“, коментира Демерджиев.

По думите му мигрантите са навсякъде и справянето с проблема е само на думи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече