Гешев на комисията „Нотариуса“: Сам срещу политическия боклук

0

Днешното заседание на парламентарната комисия за изследване на фактите около скандала с Мартин Божанов-Нотариус премина под знака на участието на бившия главен прокурор Иван Гешев и взаимни обвинения в политически пиар между него и депутатите. Той вече бе канен веднъж, но не се яви заради пътуване в чужбина. Още тогава той даде заявка, че иска да отиде в комисията и че самият има много въпроси.

Преди началото на изслушването днес бившият главен прокурор публикува в профила си във Фейсбук снимки от залата и посланието: „Сам срещу политическия боклук„.

Заради подобна фраза миналата година той бе уволнен от поста. Аргументът на Висшия съдебен съвет бе, че с изказването си тогава е уронил престижа на съдебната власт, припомня Медиапул.

Гешев започна изложението с обобщението, че ПП-ДБ са се превърнали в „полезните идиоти“ в доскорошното си управление с ГЕРБ. Той ги разкритикува, че не се интересували и не правели комисии по въпроси като убийствата на Алексей Петров и Красимир Каменов-Къро, защото било опасно. Не искали да събират факти и за взрива до колата на Гешев миналата пролет.

Ден по-рано бившият главен прокурор бе на разпит в националното следствие по това разследване. Той обяви, че причината да го привикат бил Бойко Борисов. Оказа се, че е разпитван като пострадал от взрива. Ден по-късно Гешев вече бе възмутен, че са го викнали цяла година след престъплението.

Гешев разкритикува депутатите, че просто си правели пиар с комисията „Нотариуса“. Той посочи, че ако наистина искат да съберат данни са щели да знаят, че срещу Божанов имало дело от още от 2018 г. Гешев обаче не можа да си спомни какво се е случило с това разследване.

Бившият главен прокурор обясни, че не познавал Божанов. Сети се обаче, че веднъж се случило да го следи непозната кола докато се прибира към дома си. Бил подаден сигнал, се оказало, че това е шофьорът на Нотариуса. Сигналът бил проверяван от Първо РПУ в столицата и там трябва да е останала следа, обясни Гешев.

Бившият главен прокурор определи застреляния Божанов като дребен мошеник и треторазряден измамник, който лъжел хората и злоупотребявал с имена. Според него далеч по-влиятелни лобисти работят в момента. Те са и във Върховния административен съд, и в търговските отделения в отделните съдилища, защото там се гледат дела за милиони. Такива като него лъжат, че познават важни хора, взимат пари и после обясняват, че не са свършили работата, защото важният човек, например министърът, е взел парите, обясни Гешев.

Той за пореден път повтори, че Божанов вероятно е бил сътрудник на МВР. Наскоро Гешев разказа, че има информация, че водещият офицер на Нотариуса бил от Трето районно в столицата. Подобни данни изнесе и журналистът от организацията „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков.

Гешев заяви, че това е стара практика в МВР, по която на полицаите се „отчитат“ техните уж сътрудници. Ползите за контингента са, че веднага научават дали срещу тях има разработка или дело.

Гешев бе попитан и дали познава някогашния следовател Петьо Петров-Еврото, главен герой в скандала „Осемте джуджета“.

Него го познаваше цяла София в моята област„, отвърна бившият главен прокурор. После обясни, че в един момент от кариерата му Еврото му бил началник. После нещата се обърнали и Гешев станал началник. Бившият главен прокурор си спомни, че Петров имал пръст и в едно негово командироване в прокуратурата в Перник, което било форма на наказание, защото отказал да подпише обвинение.

Неколкоратно Гешев споменаваше лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обясни, че бил махнат от поста, защото искал да разследва бившия премиер. В един момент депутатът от партията Маноил Манев му направи забележка, че няма „изречение без Борисов“. На това Гешев отвърна:

Ми симпатичен ми е„.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече