Антоанета Цонева: Контролираният вот губи тежест, ако гласуват повече хора

0

Още в началото заявихме, че правим това управление, за да можем да постигнем конституционна реформа и да можем да придвижим страната към еврозоната и Шенген. Това, че на прага на ротацията ГЕРБ и ДПС разбраха, че конституционните промени трябва да бъдат уплътнени със закони и реални действия и се изплашиха и че ГЕРБ не можаха да вземат решение без одобрението на ДПС, по никакъв начин не ни разколебава да следваме дневния си ред. Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Антоанета Цонева в предаването “Лице в лице” по Би Ти Ви.

По темата с поисканата оставка от служебния премиер Димитър Главчев на външния министър Стефан Димитров и смяната му с Даниел Митов – предложение, направено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Антоанета Цонева посочи, че няма никакво демократично въздържане за политически неутрален кабинет.

“Ако Борисов не е удовлетворен от политиката на този министър, можеше да го извика в комисията по външни работи, на която той самият е председател, и там в рамките на парламентарен контрол да бъде изслушван, да му бъдат задавани въпроси за една или друга неговата позиция, за едно или друго негово позициониране на терена в българската външна политика. Това обаче не се прави по този начин. Напротив. При никакво демократично въздържане за това, че ние все пак трябва да имаме един служебен кабинет, който трябва да е неутрален, а не да е кабинет на политическите партии, Борисов казва – или се съобразяваш с моята воля, грубо казано, или губиш политическата подкрепа на партията, от която си”, каза тя.

По думите на Цонева основната задача на служебния кабинет е да създаде доверие в изборния процес и да проведе изборите. И призова препоръките на Обществения съвет на ЦИК да бъдат спазени, защото те ясно и детайлно определят слабите места в изборния процес и какви мерки трябва да се предприемат.

“Много ясно са описани мерките, които трябва да се предприемат. Институциите имат капацитета да ги приложат, въпросът е дали имат волята да го направят. И ние трябва да настояваме това да се случи”, каза тя.

“Надявам се хората да излязат и да гласуват, защото ако ние не можем да създадем процес, в който действително да направим истински избори, тогава всички онези практики – контролиран, купен вот, от който страната ни и изборният процес страдат от десетилетия, ще получат много голяма тежест. Затова хората трябва да излязат и да гласуват”, допълни още Антоанета Цонева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече