Дипломатическото дружество напомни: Даниел Митов е отговорен за провала на кандидатурата на Ирина Бокова за ООН

0

Българското дипломатическо дружество (БДД) е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от служебния премиер Главчев смяна на министъра на външните работи в момент на сложна международна обстановка, в която повече от всякога е необходима висока експертиза, защита на интересите и националната сигурност на страната и отражението на всяко наше действие върху авторитета на държавата. Това се казва в позиция на Управителния съвет на организацията, откъдето напомнят, че като външен министър Даниел Митов е отговорен за провала на кандидатурата на Ирина Бокова в ООН. 

Междувременно стана ясно, че Митов е оттеглил кандидатурата си за външен министър, защото не искал да се превръща в ябълка на раздора.

„С назначаването на Стефан Димитров за служебен министър на външните работи се очакваше да бъде продължена практиката, положена от служебните правителства на президента Радев, за ръководители на МВнР да бъдат назначавани кариерни дипломати – практика, чиито резултати с годините напълно се оправдаха. Стефан Димитров е професионалист от много висока класа, прекарал цялата си професионална кариера във Външно министерство, преминал през позиции, доказали тази негова експертиза. Той винаги е бил в подкрепа на тези цели, които България има. В нито един от многобройните коментари във връзка с неговото уволнение, професионалните му качества не се поставят под съмнение“, посочват от Българското дипломатическо дружество. 

За дипломатите, членуващи в организацията, предложението за смяна на външния министър е било неприятна изненада, „както вероятно и за повечето от международните ни партньори“. 

От ББД смятат, че посочените доводи, с които се отстранява Димитров от поста седем дни след назначаването му, са „несъстоятелни и не заслужават даже да бъдат коментирани сериозно„. И добавят: 

„Нищо от началото на управлението на служебното правителство не даваше основание да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, за което спекулираше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, адресирани към сегашния министър на външните работи.

Смяната на външния министър е свидетелство, че правителството е политическо, а не експертно, както се очаква от едно служебно правителство. Тя е израз и на неистовия стремеж на ГЕРБ да овладее и държи всички лостове на външната политика и с непрестанни клетви за евроатлантическа солидарност и лоялност да си гарантира индулгенция от западните партньори“. 

От организацията са убедени, че става дума „очевидно за вътрешнополитически аргументи“. Това отразява по-сериозен и дълбок проблем според тях, а именно че в България външната политика се разглежда не като национална, а като партийна, а личностите в един служебен кабинет се разглеждат като партийни функционери.

„Не става дума за политики, а до персони и тяхната смяна. А колкото до обстоятелствата и начинът, по който премиерът обяви уволнението на служебния външен министър, то самият той загуби и остатъка на своите равно отдалеченост, интегритет и уважение и се принизи до „верен войник“ на партия, която го издигна“, се казва в позицията на БДД. 

В резултат на всичко това според организацията външно министерство и българската дипломатическа служба „станаха за смях, а страната ни понесе нов удар върху своя авторитет“. „Очевидно се цели и инициирането на нов скандал вероятно с цел да се отвлече общественото внимание и енергия от проблемите в съдебната система, правоохранителните органи и международното признание, че корупцията е прояла цялата ни държавна система“, смятат дипломатите. 

От Българското дипломатическо дружество отчитат, че през своето 25-годишно съществуване е работило за запазване на високия професионализъм, необходим при защита интересите на страната ни във външната ни политика: „Затова днес намираме за изключително разочароващо, когато ставаме свидетели на отстраняване на доказани професионалисти и назначаване на различни ръководни длъжности все повече външни на професията лица“. 

В позицията на Българското дипломатическо дружество се казва още:

„Резултатите през последните години показват намаляване на професионалното ниво на българската дипломация, липса на български инициативи в международните организации, пасивност, загуба на авторитет и тежест на страната ни. Болно е да слушаме международни наблюдатели, които твърдят, че в последните 10-15 години българската външна политика е навлязла в епохата на хроничен провинциализъм.

Предлаганият за нов външен министър сегашен зам.-председател на ГЕРБ Д. Митов в предишното му битие на този пост се помни основно с провала кандидатурата на И. Бокова за ГС на ООН и на уникалния за страната ни шанс българин да оглави основната световна организация, както и с отказа България да заеме полагащото ѝ се място на непостоянен член на СС през 2018-2019 г. в полза на Полша по неизвестни причини. Очевидно на времето президентът е имал своите основания да откаже указ за назначаването му за посланик в Румъния“. 

От БДД се надяват президентът да намери достоен начин да вземе отношение към този казус в съответствие с интересите на страната и своето високо положение. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече