Йорднова: НС работи, когато служебното правителство залитне в някаква посока, може да се реагира

0

„Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира“.

Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

Запитана дали предсрочното отстраняване на Росен Желязков е вид „връщане“ за свалянето на Никола Минчев, Йорданова отбеляза, че този „политически жест“ е „ясен политически знак, че едно мнозинство или елементите, които формират това мнозинство, има смисъл за нас, докато се провеждат реформи“.

Освобождаването на председателя на НЗОК показа, че подобни политически жестове трябва да бъдат правени, смята тя.

От януари насам парламентът отказва да провежда реформи, а част от законодателството е сложено на трупчета, изтъкна Надежда Йорданова. 

Според нея процесът е бил блокиран и от принципа „котка в чувал“ при избора на органи от Народното събрание.

„Нашата позиция е ясна. Къде ще застанат ГЕРБ и ДПС, зависи от тях и те ще носят своята отговорност. Наш дълг е да търсим тези реформи“, заяви Йорданова. По думите ѝ, те няма как да променят позициите си, така че „да бъдат угодни на ГЕРБ и ДПС“.

ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена, посочи Надежда Йорданова в предаването „Преди всички“ и обясни, че ако не получат подкрепа за реформи, ще бъдат в опозиция.

„Това, което стана ясно в работата на комисията за Нотариуса, е че желанието да се осветли какво се случва при ГЕРБ и ДПС е конюнктура, а не реална политическа цел“, каза още тя. Според нея поведението на прокуратурата от последните седмици показва, че тя се влияе от политическата конюнктура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече