Според Гешев и Алексей Петров е замесен в опита за атентат срещу него

0

Година след взрива в близост до автомобила на бившия главен прокурор Иван Гешев той намеси и убития Алексей Петров в опита за атентат. 

Гешев повтори версията си, че според него покушението е поръчано от Бойко Борисов, а покойният Алексей Петров – бивша барета и бивш съветник в ДАНС, стоял зад организацията. 

„Това, което предлагам, е, че зад опита за убийството ми с еквивалент на пет килограма тротил (три килограма са при атентата Сарафово), стои Бойко Борисов – бивш министър-председател на България. Предположенията изхождат от това, че след като отказах да прекратя „Барселонагейт“, след като отказах да замина посланик, Алексей Петров излезе в деня преди да си скъсам оставката и заяви, че трябва да напусна поста главен прокурор. Знам, че Алексей Петров беше изключително близък с Борисов“, каза бившият главен прокурор пред БНТ

Според бившия главен прокурор са единици хората в България, които биха могли технически да организират подобен опит за покушение. Установеното взривно вещество не е налично в България и вероятно има намесени структури от чужбина, каза Гешев. 

„Ще цитирам един от най-добрите военни експерти на държавата Израел. Той каза „това е военно изпълнение, от това съм загубил 4 колеги и се грижа за семействата им“. Само при 0.5 при подобно изпълнение се пробива брониран Хамър“, заяви още Гешев. 

На този етап от прокуратурата не обявяват дали има заподозрени или пък гореща следа към поръчителите. Установено е единствено количеството на взривното вещество – около два килограма и половина нитропента.

Година след взрива мястото е покрито с гъста растителност и е трудно различимо. Разследващите все още проверяват дали взривното вещество действително е било със сила да пробие бронирания автомобил на НСО, в който се е возил Иван Гешев. Все още не е ясно кой и как е поставил бомбата и дали са оставени достатъчно следи, по които да бъде разкрита обективната истина.

Дали взривът е могъл да пробие бронировката на колата трябва да стане ясно от експертизи, направени чрез компютърно моделиране. Иван Гешев заяви, че едва преди няколко седмици е бил разпитан.

Версиите, които бяха тиражирани преди година, бяха от покушение с цел отстраняването на главния прокурор до инсценировка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече