Росица Матева: Винаги сме обявявали резултатите от изборите в срок, не внасяйте излишно напрежение

0

Централната избирателна комисия се обръща към всички, свързани с изборния процес, с молба да не се внася излишно напрежение, особено когато говорим за обявяване на резултати от избори. Това каза заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева по БНТ, в коментар на думите на служебния премиер Димитър Главчев, че резултатите може да се забавят.

Вчера служебният премиер предвиди забавяне на резултатите. „От изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишни избори. Броят в РИК-овете е същият. Това ще доведе до закъсняване на официалните резултати. За да няма спекулации, че нещо се прави на тъмно – ви съобщавам този факт. Определена е числеността на РИК-овете по Изборен кодекс. Нека да не се нагнетява напрежението, че се бавят изборните резултати“, посочи Главчев.

Матева уточни, че това е в правомощията и задълженията на ЦИК и тя е органът в държавата, който може да говори по този въпрос. Ние винаги сме обявявали резултатите в срок, така както пише в Изборния кодекс. Така ще го направим и сега, посочи Матева. Според нея е абсолютно излишно в момента да се говори за това в какви срокове и как трябва да се обявяват резултатите от изборите. Рано е за това. Днес е едва 30-ият ден преди изборите, отбеляза тя. Наша е задачата да създадем такава организация, че да обявим резултатите от изборите в срок, добави Матева. Тя каза, че Министерският съвет няма отговорност към обявяване на резултатите.

Зам.-председателят на ЦИК посочи в отговор на въпрос, че нямат притеснения. Имаме срокове в Изборния кодекс и ние ще ги спазим, добави тя.

Полицията не може да влиза в изборните помещения, каза още Матева. Тя уточни, че в изборното помещение представител на МВР може да влиза само след разрешение на Секционната избирателна комисия.

ЦИК се старае във всеки един момент да работи така, че да организира честни и прозрачни избори, в резултат на които да бъде конституиран българският парламент и да бъдат изпратени 17 представители на българската държава в европейския, каза Матева.

Тя коментира и решението на ЦИК да бъде предоставен един медиен пакет на онези партии и коалиции, които са регистрирани в двата вида избори. Те са 30 от всички 31, добави Матева. В отговор на въпрос дали може да се стигне до преразглеждане след жалби във Върховния административен съд (ВАС), тя уточни, че вчера са внесли всички жалби във ВАС и изрази очакване днес да бъдат образувани делата. По думите ѝ в зависимост от решението на съда или ще остане решението на ЦИК в сила, или ще трябва да се определят по два медийни пакета.

Днес ще предоставим машините, на които бяха изтеглени номерата, с инсталиран софтуер за тези избори и всички информационни активи, които ни бяха поискани, за да започне удостоверяване на съответствието, каза Матева.

Тя отбеляза решението на ЦИК отпечатаният текст на лицевата страна на бюлетината да бъде в различен цвят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече