Петър Ганев: По-ниската инфлация ще успокои „швейцарското правило“ за вдигане на пенсиите

0

Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за еврозоната.

Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.

„Данните за април показват, че инфлацията в България падна и вече е по-ниската от средната за Европа. Тенденцията е добра. Критерият за еврозоната обаче е средногодишна инфлация, т.е. гледаме 12 месеца назад. Ако правилото за инфлация е като корито на река, ние трябва да влезем в него и да останем в него 12 месеца. С инфлация почти 2,5% почти сме влезли и сега трябва да останем известен период. Не е нужно всички 12 месеца, но когато се вземе средногодишен период, средното ниво все пак да бъде в коритото“, обясни той.

Икономистът изтъкна, че влизането в еврозоната е огромна тема за България:

„Трудно виждаме от български политици да се води дебатът за единния европейски пазар. По-скоро участваме с желанието да влезем в Шенген и еврозоната“.

По думите на Ганев по-ниската инфлация означава, че в бъдеще и пенсиите ще бъдат вдигани с по-малко, защото „ще успокои „швейцарското правило“.

В предаването “Нещо повече“ Петър Ганев коментира, че извънредното заседание на парламента по темата за пенсиите е било ненужно:

„Записано е в Бюджета, беше взето решението на Надзорния съвет на НОИ, с някои лъкатушения около точния процент, но по време на предизборна кампания може би не беше най-удачното да се събира парламентът за едно протоколно решение“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече