Урсула: „Възраждане“ искат да разрушат ЕС

0

Войната в Украйна, отбраната на Европа и демокрацията бяха сред горещите теми в дебата между водещите кандидати за председател на Европейската комисия.

Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Обнови Европа), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и Никола Шмит (Люксембург, Партия на европейските социалисти) участваха в дебата, организиран от Европейския съюз за радиоразпръскване EBU в сътрудничество с европейските политически партии и Европейския парламент.

Трябва да продължим подкрепата за Украйна и да подобрим собствената си отбрана. Военното производство в ЕС трябва да бъде подобрено, заяви Урсула фон дер Лайен, предава Офнюз. 

Тя каза, че са важни принципите за сътрудничество при определянето на следващия ръководител на ЕК. Според нея сътрудничество може да има с европейските партии, които защитават ЕС, върховенството на правото и Украйна, и са против руския президент Владимир Путин.

Фон дер Лайен посочи поименно няколко партии в ЕС, които не попадат в тази група и сред тях спомена българската партия „Възраждане“.

Тези партии – „Национален сбор“ във Франция, „Конфедерация“ в Полша, „Алтернатива за Германия“, „Възраждане“ имат различни принципи и имена, но всички те са приятели на Путин и искат да унищожат ЕС. Ние няма да го допуснем, каза Фон дер Лайен.

Сандро Гоци изрази надежда войната в Украйна да бъде спечелена от Киев. Искаме европейско отбранително производство. Няма сигурност без култура и образование, каза той.

Тери Райнтке определи въпроса за сътрудничеството в сигурността и отбраната като ключов за Европа. Има нужда от европейски отбранителен фонд и трябва да отпадне единодушието при приемането на европейските външнополитически решения, заяви тя.

Най-голямата заплаха е възходът на крайната десница, която се стреми да подкопае ЕС. Има разкрития, че крайнодесни европейски политици работят с Русия и Китай, каза Райнтке.

Никола Шмит настоява да не се дават толкова пари за въоръжение и за Украйна. Не избираме заплахите, пред които се изправяме, твърди той.

Трябва да влагаме средства в отбраната, без това да означава да не инвестираме в сближаването на обществото. Всеки би искал мир, но въпросът е при какви условия, заяви кандидатът на Партията на европейските социалисти.

Валтер Байер настоява за прекратяване на огъня в Украйна: „Искам възстановяване на Украйна, ЕС не предприема стъпки за дипломатическо решение“. Той твърди, че решение не може да бъде намерено на бойното поле.

Кандидатът на крайната левица изрази съмнение в необходимостта от повече разходи за отбрана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече