Политолог: Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти

0

Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти. Прогнозата направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, но допусна и изненада с една или две партии, които да прескочат изборния праг заради „някаква мобилизация, която е убегнала на социолозите“.

„Фотофиниш за второ-четвърто място. Не по-малко важно ще е обаче третото и четвъртото място. Това ще определи възможността за следващ кабинет и кои ще са вероятните участници в него. … Интуицията ми казва, че поне 3 политически субекта ще са необходими за правителство“, уточни той и добави, че фотофиниш ще има от второ до четвърто място и на изборите за представители в Европейския парламент.

„Изненади кои партии ще влязат в ЕП не виждам. По-скоро въпросът ще е коя партия колко мандата ще вземе“.

По думите му българското общество в момента знае накъде иска да върви и е наясно как да го направи:

„Няма да толерира каквато и да е заигравка, защото знае през 2013 г. до какво доведоха такива опити. Ще ми се да вярвам, че тези 10 години не са загубени и сме научили уроците си“.

Според Любомир Стефанов предизборната битка се води в социалните мрежи и „от уста на ухо, т.е. по безжичния стар развален телефон в познати и приятелски кръгове“.

Политологът посочи, че не очаква мобилизация на избирателите в последните дни преди вота на 9 юни:

„На партиите име е много комфортно да боравят със сигурността на твърдите електорати. Твърде удобно се чувстват в изтърканите стари коловози на правене на кампания. … Партиите правят обиколки из цялата страна, но се срещат само с твърдите си електорати. Не влизат в нережисирани ситуации да говорят с граждани и да се изложат на интензивната всенародна любов“.

Хипотезата президентът Румен Радев да напусне президентството и да участва с партия на евентуални следващи предсрочни Стефанов определи като вероятна само 10%:

„Комфортът на „Дондуков“ 2 много отива на натюрела на настоящия му обитател“, коментира политологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече