Министър Гвоздейков разпореди проверка в НКЖИ заради зачестилите жп инциденти

0

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди спешна проверка на организацията на дейностите на Националната компания „Железопътна инфраструктура“(НКЖИ), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Проверката започва от днес и е до 19 юни. В обхвата на одита се включват финансовото управление и контрол на компанията, системите за управление на безопасността, както и процедурите за безопасни и здравословни условия на труд.

От министерството посочват, че повод за спешната проверка са зачестилите инциденти по жп мрежата, последният от които е от вчера вечерта.

Около 22 часа бързият влак от Варна за София блъсна двама служители на жп секция Враца. Двамата са извършвали планов ремонт на закрития за движение път 1 в участъка. Инцидентът стана в междугарието гарите Телиш-Горни Дъбник.

При преминаването на влака със скорост от 110 километра в час – единият от тях – техническият ръководител Димитър Цоков е ударен и загива на място, а колегата му е повлечен от въздушната струя, но е оцелял. Той е транспортиран в плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ със счупен ляв крак, контузия на гръден кош и на бял дроб, със счупени ребра вдясно.

От НКЖИ добавиха, че най-вероятната причина за тежкия инцидент е нарушение на инструкциите по безопасност.

„Не можем да допуснем компромис с правилата за безопасност в нито едно държавно дружество“, категоричен бе Георги Гвоздейков.

По думите му голяма част от ремонтните дейности се изпълняват от НКЖИ без прекъсване на влаковото движение и това налага още по-засилени мерки за безопасност и по-сериозен контрол на условията на труд на служителите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече