Разсекретени документи: Меркел е премълчала за газовия шантаж на Путин

0

През есента на 2021 г. Русия остави Германия с полупразни газохранилища, а цените на газа скочиха неимоверно, но последното правителство на Меркел упорито е игнорирало заплахата, сочат разсекретени документи, съобщи „Дойче веле“, който обобщава публикации в германските медии. 

„Кризата с цените на газа завари Германия неподготвена. При това в Берлин още преди нападението на Русия срещу Украйна са подозирали, че Кремъл манипулира газовия пазар. Но правителството така и не е предприело нищо“. Това пише икономическият вестник „Ханделсблат“, посочвайки, че в последните си месеци на канцлерския пост Ангела Меркел упорито е мълчала във връзка с нарастващия дефицит на природен газ в страната, чийто основен доставчик през годините на нейното управление става Русия в лицето на „Газпром“. Статията е със заглавие „Канцлерката е криела информация за тактиката на Путиновия шантаж“.

Тази публикация се основава на донякъде известни факти, които сега са събрани в едно, а донякъде и на разсекретени документи, предоставени на германските медии от Министерството на енергетиката по решение на съда.

Меркел и Шолц – лобисти за „Северен поток-2“

След анализ на хиляди страници от разсекретената съдебна преписка вестник „Зюддойче Цайтунг“ написа, че в продължение на седем години две германски коалиционни правителства са лобирали за строителството на руския газопровод „Северен поток-2“, като официално той е бил представян като „чисто търговски проект“. Изводите от това журналистическо разследване гласят, че Меркел (като председателка на ХДС) и Шолц (като председател на Социалдемократическата партия) упорито са се борили за „Северен поток-2“.

„Ханделсблат“ разглежда и темата за подземните газохранилища. Германските подземни газохранилища са най-големите в ЕС, а част от тях през 2015 година коалиционното правителство на Ангела Меркел е предоставило на „Газпром“.

Как Меркел се е опитвала да брани „Газпром“

„Ханделсблат“ припомня последното служебно пътуване на Меркел на среща на върха на ЕС в Словения, когато изборите в Германия вече са минали и предстои канцлерският пост да бъде зает от Олаф Шолц. На пресконференцията си в Словения през октомври 2021 година на Ангела Меркел е зададен въпрос от журналист на „Ханделсблат“ за тревожните съобщения, че в навечерието на зимата германските подземни газохранилища не са достатъчно запълнени, а газът много поскъпва. Меркел отговаря, че не бива да се търсят прости обяснения за цените на газа. „Русия изнася газ по конкретни заявки – пояснява тя – и допълва, че по нейна информация няма заявки, на които Русия би отговорила с отказ“.

Според Меркел въпросът, който би трябвало да бъде зададен, гласи: „Поръчва ли се достатъчно или високите моментни цени вероятно са причина да не се поръчва толкова много“. „Ханделсблат“ е на мнение, че по този начин бившата канцлерка се е опитвала да освободи „Газпром“ от отговорност. Изданието пише следното: „Това, за което Меркел е мълчала, е, че към този момент федералното правителство отдавна е подозирало, че Русия умишлено съкращава доставките на газ за Европа“.

Сред разсекретените документи е и служебна записка на чиновник от германското Министерство на икономиката от август 2021 година, която съдържа предположението, че заради предстоящото завършване на „Северен поток-2“ Русия свива износа за Северозападна Европа, за да „окаже натиск за предсрочното пускане на газопровода в експлоатация“. Казано е, че създавайки недостиг на газ, Русия може да се опита да изнуди германските власти „фактически да пуснат газопровода“ преди завършването на неговата сертификация.

В Берлин са продължавали да вярват на Путин

Авторът на служебната записка обръща внимание на факта, че газохранилищата в Германия, които са собственост на „Газпром“, не са добре запълнени. Тогавашният министър на икономиката Петер Алтмайер, до когото е била адресирана записката, още същия месец предава информацията и на канцлерката, и на цялото правителство.

Но в Берлин продължават да вярват на руската страна, която се оправдава с различни причини – ту пожар на едно от находищата, ту необходимост да запълни най-напред собствените си газохранилища. Още повече, че в края на октомври самият Путин уверява, че европейските газохранилища скоро ще бъдат запълнени.

В резултат от всичко това през декември 2021 година, когато на власт идва новият министър на икономиката Роберт Хабек, газохранилищата са запълнени едва на 59 процента, а обещаните от „Газпром“ доставки за октомври и ноември така и не пристигат.

Новият закон за газохранилищата променя ситуацията

„Ханделсблат“ отбелязва, че полупразните газохранилища в началото на отоплителния сезон са можели да бъдат избегнати, ако Германия е имала закон, регламентиращ определено необходимо ниво на запълването им в навечерието на зимата. Правителството на Меркел обаче постоянно е отказвало да предприеме подобна мярка.

Следващият кабинет под ръководството на Олаф Шолц приема такъв закон през пролетта на 2022 година и макар че на 31 август „Газпром“ окончателно прекратява доставките за Германия, а цените достигат безпрецедентно високо ниво, Федералната република посреща следващата зима с максимално запълнени газохранилища.

„Подходът към въпроса за газохранилищата свидетелства и за още един провал на оглавяваното от ХДС правителство в отношенията му с Русия“, пише „Ханделсблат“. Според вестника другите провали са политическата поддръжка за строителството на „Северен поток-2“, както и одобрението в последния ден на кабинета „Меркел“ на доклад за енергийната сигурност на Германия, който фактически отваря пътя за сертифициране на газопровода.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече