Какво е нервен стомах и как пробиотикът помага за справяне с него

0

Стомашно-чревният тракт играе решаваща роля за цялостното ни здраве, тъй като е отговорен за разграждането и усвояването на хранителните вещества. Въпреки това, много хора изпитват стомашно-чревни проблеми, които могат да варират от лек дискомфорт до сериозни заболявания. Един често срещан проблем е нервният стомах, който може значително да повлияе на качеството на живот на индивида. В тази статия ще обсъдим какво представлява нервен стомах, причините зад него и как пробиотиците могат да помогнат за подобряване на здравето на червата и облекчаване на симптомите.

Какво е нервен стомах?

Нервният стомах, известен също като функционална диспепсия или синдром на дразнимото черво, е хронично функционално стомашно-чревно разстройство. Това означава, че засяга мускулите и нервите в стомаха и червата, което води до симптоми като болка в корема, подуване, гадене и промени в навиците на червата (като диария, запек или редуващи се пристъпи на двете). Важно е да се отбележи, че нервният стомах не причинява дългосрочни увреждания на стомашно-чревната тъкан, но може да бъде изтощителен и да наруши ежедневието.

Причини за нервен стомах

Точната причина за нервния стомах не е известна, но се смята, че включва комбинация от фактори като стрес, диета, хормонални колебания и генетика. Някои потенциални причини включват:

 • Свръхчувствителност към болка: Хората с нервен стомах може да имат по-висока чувствителност към болка в стомаха, което ги кара да възприемат нормалните храносмилателни процеси като болезнени.
 • Дисфункция на стомашно-чревната моторика: Нервните сигнали към и от стомаха и червата може да са некоординирани, което води до забавено изпразване на стомаха и променен модел на движение на червата.
 • Психологически фактори: Стресът, тревожността и депресията могат да влошат симптомите на нервен стомах чрез активиране на реакцията „бий се или бягай“ на тялото, която може да увеличи производството на стомашна киселина и да ускори движението на храната през стомашно-чревния тракт.
 • Хранителни фактори: определени храни и напитки, като кофеин, алкохол, млечни продукти и храни с високо съдържание на мазнини, могат да влошат симптомите при някои индивиди.

Пробиотици и тяхното въздействие върху стомашно-чревното здраве

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, когато се приемат в достатъчни количества, предлагат ползи за здравето на гостоприемника. Те обикновено се намират във ферментирали храни като кисело мляко, кимчи и кефир или се предлагат като хранителни добавки. Пробиотиците подпомагат храносмилателната система чрез насърчаване на баланса на чревната микробиота – общността от полезни бактерии, които живеят в червата.

Ползи от пробиотиците за нервен стомах

Изследванията показват, че употребата на пробиотик за нервен стомах може да играе важна роля в управлението на симптомите на нервен стомах чрез няколко механизма:

 • Модулиране на имунната функция: Пробиотиците могат да модулират имунния отговор, намалявайки възпалението и подпомагайки възстановяването на увредената стомашно-чревна лигавица.
 • Производство на късоверижни мастни киселини (SCFA): Пробиотиците произвеждат SCFAs, като ацетат, пропионат и бутират, които служат като основен източник на енергия за клетките, покриващи дебелото черво, и помагат за поддържане на целостта на чревната бариера.
 • Регулиране на перисталтиката: Пробиотиците могат да подобрят редовността на червата чрез регулиране на перисталтиката и подпомагане на правилното елиминиране на отпадъците от тялото.
 • Намаляване на чувството на подуване: Чрез увеличаване на броя на полезните бактерии в червата, пробиотиците могат да помогнат за намаляване на газовете и подуването на корема, често срещани симптоми на нервен стомах.
 • Подобряване на психичното благополучие: Някои пробиотични щамове, като Lactobacillus helveticus и Bifidobacterium longum, са показали, че намаляват стреса и подобряват настроението, като потенциално осигуряват допълнителна полза за хората с нервен стомах.

Допълнителни съвети за справяне с нервен стомах

В допълнение към приемането на пробиотици, следните стратегии могат да помогнат за управление на симптомите на нервен стомах:

 • Ограничете приема на кофеин, алкохол и храни с високо съдържание на мазнини.
 • Управлявайте нивата на стрес чрез техники като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане.
 • Наспивайте се добре всяка нощ, за да позволите на тялото ви да се възстанови и да управлява ефективно стреса.
 • Участвайте в редовна физическа активност, тъй като тя може да помогне за облекчаване на стреса и подобряване на цялостното здраве на червата.
 • Обмислете да потърсите професионална помощ от доставчик на здравни услуги или специалист по психично здраве, ако симптомите продължават или се влошават.

Качествен пробиотик за нервен стомах ще откриете в онлайн магазина на Д-р Денкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече