Цветанов: Брендо имаше огромно влияние в политическите среди и службите за сигурност

0

В студиото на OFFNews гостува Цветан Цветанов – бивш вицепремиер и вътрешен министър в първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013 г.) и лидер на партия „Републиканци за България“, която учредява през лятото на 2020 г. 

В ранната сутрин на 24 юни пред Централния софийски затвор се появи обявеният от години за международно и национално издирване „кокаинов крал“ Евелин Банев-Брендо заедно с адвоката си и голям сак, поставяйки в ступор правораздаването в България като се предаде. 

Брендо

Цветан Цветанов разказа за детайли около ареста на Евелин Банев през май 2012 г. в Созопол и конкретен случай на среща между италианските власти и хора от ГДБОП и българската прокуратура през 2008 г., след която Брендо се обажда и снася информация към италианската мафия.

„За Евелин Банев – Брендо в България почти нищо не се знаеше до 2006-2007 г, когато течеше делото му за пране на пари. Там имаше свидетели, които не можаха да свидетелстват, защото бяха убити. Когато станах вътрешен министър, при мен дойдоха представители от италианските служби и поискаха да направя среща с Джорджино – следователят, който работи по мегадело за наркотрафик на кокаин от Южна Америка за Европа в размер на около 40 тона кокаин годишно. 

В тази ОПГ от 30 души – 13 бяха българи. Италианските власти поискали сътрудничество от българските власти през 2008 г. и ги запознали с всички доказателствата за работата на тази ОПГ. На срещата били трима души от ГДБОП и прокуратурата. Тогава на втория час Брендо получава информация от тези представители на прокуратурата и службите и диктува на Мелате – един от организаторите на италианската мафия. Казва му всичко, което има събрано като доказателства и как започват процесуалните действия за тяхното задържане и локализиране. Това осуетява провеждането на тази международна организация и Италия зачерква България като партньор.“

Той заяви, че заедно с тогавашния главен прокурор Борис Велчев направили опит да установят дали изтичането на информация е станало от ГДБОП или прокуратурата, но това така и не станало ясно. Цветанов говори и за влиянието на Брендо сред политиците и в службите:

„Евелин Банев – Брендо е човек, който с неговата организация и това, което е правил през годините – винаги е бил анонимен за България, но имаше огромно влияние в политическите среди и службите за сигурност. Защото не може да извършваш всичко това – да переш пари през България от контрабанда и да не бъдат засечени. Разбира се, че той е бил покровителстван от такива лица.“

Алексей Петров

Около година след ареста на Брендо убитият миналата година Алексей Петров казва: „Ако Брендо проговори за Борисов, Флоров и Цветанов за това, което правят, а приписват на него – ще стане страшно“. Станимир Флоров е тогавашният шеф на ГДБОП.

„Аз съм бил единственият през всичките тези години, който неутрализира и задържа лицата на прехода, покровителствени от политици и организираната престъпност. Алексей Петров и Брендо бяха част от тях. Журналистът Огнян Стефанов беше точно пребит от хората на Алексей Петров на една вечеря, на която беше и Брендо – тогава и той пострада в сблъсъка. Стефанов беше пребит заради публичните си изказвания. Така че Алексей Петров не може да бъде мерило. (…) Той не беше случаен човек. Много пъти е проявявал интерес да комуникира с мен, но аз не съм отвръщал. Не се познаваме“. 

„Алексей Петров е причинил толкова много – мачкал е много хора и е отнемал бизнеси, така че има много мотиви да се пристъпи към тази крайна мярка“, коментира Цветанов убийството му.

Борисов

Попитан дали според него Борисов е „притиснат“ от обстоятелствата и необходимостта да състави правителство с ДПС Цветан Цветанов отговори: 

„Съдейки от времето когато трябваше да състави първият кабинет „Борисов“, смятам, че във втория кабинет се случи нещо – Борисов беше под наблюдение на определени сили. Вътрешни сили. 2013 г. след първия управленски мандат започнаха репресивни действия към мен, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Борисов. За разлика от Борисов, ние минахме през съдебни дела, докато за него те бяха прекратени, сложени „на трупчета“. Според мен от 2014 г. Борисов вече нямаше тази увереност да прави реформи, защото имаше определени притеснения – може би от свои действия, докато е бил премиер, или още преди да влезе в политиката. (…) В момента Борисов е много притеснен за това, което се случва, защото знае, че винаги има възможност да бъде възобновени тези дела. От тази гледна точка винаги ще има какво да го задушава да прави това, което правеше през първия си управленски мандат.“

По думите му Борисов е „поел ангажименти към ДПС“ около 2017 г. Цветанов разказа как е бил притискан от тогавашния лидер на ДПС Мустафа Карадайъ в парламента да подкрепи дадени назначения в горските стопанства. Той е на мнение, че до голяма степен за неговото дискредитиране са били виновни именно ДПС. 

В разговора ни Цветан Цветанов каза още, че според него „Величие“ ще бъдат скрит резерв за кворум на потенциалното мнозинство в 50-ото Народно събрание.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече