Патриарх Даниил: Църквата означава единство, призванието ѝ е да събира тези, които са разделени

0

„Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени. Църквата означава единство, самото име на църквата ни говори за това единство. Народ, който е призван от Бога заедно с него да бъдат съединени в любов“, заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия.

Патриархът отбеляза, че е  знаменателно „как през такива превратности, които са преминали през държавата ни, и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана.

„Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски в Рилската света обител през 1469 г. Рилският манастир, това е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство“.

Всеки с каквото може да съдейства и да помага на новия патриарх Даниил да се превърне в обединител и духовен водач на нацията, какъвто трябва да бъде българският патриарх. Това призова архимандрит Никанор, който по съвет и етика подава оставка. Той иска да се оттегли и да не пречи на патриарха да прави своята проповед.

„Не бих искал по някакъв начин да се явявам за него пречка или да отправям различни послания, да влизаме след това в конфликти. Аз искам да се оттегля, непречейки на човека в крайна сметка да си прави неговата проповед. Аз ще подам молба да бъда приет в една килия един Светогорски манастир. Надявам се да бъде приета, защото аз съм монах, и до края на живота ми моето място е единствено в манастир“.

Междувременно стана ясно, че архимандрит Никанор вече е подал оставката си, но патриарх Даниил не я е приел.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече