Ролята на кетоните в организма: Енергиен източник и регулатор на метаболизма

0

Кетоните са група от молекули, които се произвеждат в черния дроб от мастни киселини, когато тялото ви няма достатъчно глюкоза за енергия. Глюкозата е основният източник на енергия за много клетки в организма, включително мозъка, мускулите и червените кръвни клетки. Когато нивата на кръвната захар са ниски, например при гладуване, интензивно упражнение или диабет, черният дроб започва да разгражда мазнините за производство на кетони.

Източник: https://диабет.бг/

Видове кетони:

 • Ацетон: Най-летливият и най-лесно отделящ се кетон.
 • Бета-хидроксимаслена киселина (БХМК): Основният кетон, който се натрупва в кръвта и урината при кетоза.
 • Ацетоацетат: Може да се превърне в БХМК или да се използва за енергия от някои тъкани.

Функции на кетоните:

 • Енергиен източник: Кетоните могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да бъдат използвани за енергия от мозъка, особено при ниски нива на глюкоза.
 • Регулатор на метаболизма: Кетоните могат да стимулират производството на енергия в митохондриите, малките енергийни централи на клетките.
 • Противовъзпалително действие: Кетоните могат да намалят възпалението в организма.
 • Невропротективно действие: Кетоните могат да предпазят мозъчните клетки от увреждане.

Кетоза и кетоацидоза

Кетозата е състояние, при което тялото ви произвежда кетони за енергия. Това е нормално състояние, което може да възникне при гладуване, интензивно упражнение или нискокалорична диета. Кетоацидозата е по-тежко състояние, при което нивата на кетони в кръвта стават твърде високи и се натрупват киселини. Кетоацидозата може да бъде животозастрашаващо състояние, ако не се лекува.

Фактори, които влияят на нивата на кетоните

 • Нива на глюкоза в кръвта: Ниските нива на глюкоза в кръвта стимулират производството на кетони.
 • Прием на храна: Диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини може да доведе до кетоза.
 • Упражнение: Интензивното упражнение може да повиши нивата на кетоните.
 • Заболявания: Някои заболявания, като диабет тип 1, могат да доведат до кетоацидоза.

Важно е да се отбележи, че кетозата не е подходяща за всеки. Хора с диабет, бременни жени, кърмещи жени, деца и хора с определени здравословни проблеми трябва да се консултират с лекар, преди да започнат кетогенна диета.

А какво е кетоацидоза?

Кетоацидозата е сериозно състояние, което възниква, когато организмът произвежда твърде много кетони. Това се случва, когато тялото няма достатъчно глюкоза (захар в кръвта) за енергия и започва да разгражда мазнини като алтернативен източник. Кетоните са киселинни вещества, и тяхното натрупване в кръвта може да наруши pH баланса на организма. Симптомите на кетоацидоза могат да включват гадене, повръщане, силна жажда, плодов дъх, объркване и затруднено дишане. Нелекуваната кетоацидоза може да доведе до кома и дори смърт. Тя е най-често срещана при хора с неконтролиран диабет тип 1, но може да възникне и при други състояния, като алкохолизъм или гладуване. Ако подозирате, че вие или някой, когото познавате, има кетоацидоза, е важно да потърсите незабавно медицинска помощ.

Разгледайте повече по въпроса – кетоацидоза симптоми и лечение

В крайна сметка, кетоните са важни молекули, които играят ключова роля в метаболизма. Те могат да бъдат използвани за енергия от различни тъкани, включително мозъка, и могат да имат редица ползи за здравето. Кетозата е нормално състояние, което може да възникне при гладуване, интензивно упражнение или нискокалорична диета. Кетоацидозата е по-тежко състояние, което може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува. Важно е да се консултирате с лекар, преди да започнете кетогенна диета или ако имате притеснения относно нивата на кетоните си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече