Татяна Дончева: Доган не може така да предаде ключовете на ДПС

0

Татяна Дончева направи прогноза, че разцеплението в ДПС ще завърши в полза на лагера на почетния председател Ахмед Доган, а сегашният съпредседател Делян Пеевски ще загуби.

„Това, което направи Пеевски, е нещо много голямо. Смятам, че Делян Пеевски приключи. Ахмед Доган не може точно така да предаде ключовете за партията“, заяви Татяна Дончева в ефира на БНР по повод разнобоя в партията, който пролича и при гласуването за кабинета на ГЕРБ. 30 депутати го подкрепиха, както настоя Пеевски, но 14 плюс вече независимия и изключен от групата Рамадан Аталай гласуваха „против“, както поиска почетният председател Ахмед Доган.

Според нея ДПС не се цепи, а „те така ще отцепят Пеевски и то в следващите дни, че той няма да се види и да се свърти“.

„Става дума за един етнос, който е оцелял. Те много се държат един друг, страховете им ги държат. Няма как в една партия да се търси единение, като се начертаят разделителни линии и се обяви кои са нашите хора и тръгнем с рогата напред срещу всички останали. Това е нещо много контрапродуктивно“, коментира лидерката на „Движение 21“, което е част от „Левицата“.

Според нея процесите в БСП и всички формации наоколо са доста аналогични. „Те са изпреварили ДПС като разпад, но това, което става в ДПС, става много бързо. Пеевски трябваше да си дава сметка, че винаги ще бъде проблемен. Това, че е първият българин, оглавил ДПС, изисква изключителен такт и разбиране за това върху какви плаващи пясъци стои. Нещо, което той не показа, това много ме изненада, смятах, че е по-интелигентен и по-гъвкав“, отбеляза Татяна Дончева.

„От няколко години тече процес на подновяване на българския политически живот и отстраняване на всички политици, които имат закваска от старата школа – от началото на демократичните промени. Досега процесът засегна всички стари политически партии – и левите, и десните, но без ДПС“, обобщи тенденциите Дончева.

Татяна Дончева изказа мнение, че Бойко Борисов има малко депутати, за да диктува нещата, а с ДПС е можело да се състави правителство.

„Ще се превъртят трите мандата и ще отидем на нови избори. Междувременно очакваме решение на КС за промените в Конституцията“, напомни още бившата социалистка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече