Политолози коментират: Какво се случва в ДПС?

0

„Цепнатината в ДПС създава интересен момент – всички срещу Пеевски. Това може да доведе до формирането на технически кабинет с участието на Бойко Борисов, което означава ГЕРБ, част от ДПС и ПП-ДБ с идея на нова форма на сглобката и с цел съдебна реформа“ – това коментира пред NOVA социологът от „Галъп“ Първан Симеонов. 

По думите му има две хипотези за случващото се в ДПС. Едната е, че не изглежда да има сериозен конфликт: „Някакви хора се опитват да се легитимират чрез Доган, защото тече смяна на поколенията. Пеевски може и да е правил неща зад гърба му. Втората хипотеза е за сериозен конфликт, но съпредседателят държи ресурса на партията. Когато две крила в един и същи етнос започват да се карат, арбитър е митрополията“.

„Решението Пеевски да е съпредседател на ДПС е на Доган. То е взето с убеждението, че ще бъде продължена линията на живота на почетния председател, за да бъде Пеевски негов наследник и партията да се отдалечи от Анкара. Пеевски обаче е прекалил в разчистването на хора, а те са отишли да се оплачат на Доган“, допълни Симеонов.

Той изрази и мнение, че лидерът на ГЕРБ не е искал проектокабинетът „Желязков“ да бъде приет и затова е бил толкова партиен.

Полигологът Стойчо Стойчев пък посочи, че въпросът защо Ахмед Доган е дал указания да не се подкрепя проектокабинетът на ГЕРБ-СДС остава без отговор. „Можеше да го направи седмици по-рано, когато течаха консултации. Доган сигурно казва много неща, въпросът е защо ги казва, каква е аргументацията. Центърът на власт в ДПС е г-н Доган, иначе Пеевски нямаше да се церемони да действа. Той усеща, че независимо от финансовия си ресурс, няма силите за това. С пари и влияние не се правят резултати“, отбеляза Стойчев.

По думите му Доган има „трагична“ история със своите наследници. „Започвайки от Гюнер Тахир, минавайки през Корман Исмаилов, Касим Дал, Лютви Местан и стигайки до Пеевски. Но трябва да оставим настрана цялата мелодрама. Фокусът следва да е върху причините Доган да даде препоръка да не се подкрепя кабинета на Желязков„, смята политологът.

Политологът от Българския институт за правна инициатива Теодор Славев беше по-краен в тълкуванието си какво се случва в ДПС – според него „положението е бий ме, обичам те„. 

„От няколко дни текат клетви във вярност, обяснения в любов, но също така и удари по кокалчетата, мръсни номерца. Пеевски е като изпълнителен директор на тази корпорация, който може да бъде сменен. Ако не е в ДПС обаче това ще е край на политическата му кариера“, смята Славев. 

Той допуска, че в конфликта в ДПС става въпрос за пари. Освен това според него каквато и да е съдбата на съпредседателя и партията, ще има електорални щети. „Очевидно има спор и конфликт, който се решава през структурите, за чието управление тече борба. Те ще вземат решението и именно затова се говори за колективно начало. В тази битка обаче Доган ще победи“, очаква политологът. 

Пред NOVA NEWS политологът Христо Панчугов изрази предположение, че разделението в ДПС не е породено по оста евроатлантическа-проруска ориентация. „Конфликтът тепърва ще се развива и ще има последици далеч отвъд предстоящите решения на парламентарната група. Какво ще се случи с партията е сериозен въпрос не само заради баланса, който държи ДПС, но и заради стабилната подкрепа от компактното етническо малцинство„, смята той.

Факт е обаче според него, че в момента се руши имиджът на ДПС. „Без значение как ще приключи сблъсъкът, за партията няма позитивен изход, който да я върне в предишната позиция. Ако всичко това е по план или има сценарий, то той е изключително лошо замислен„, допълни Панчугов. 

Що се касае до последните промени в конституцията, според Първан Симеонов е възможно Конституционният съд да върне правомощията на президента за служебен кабинет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече